МАСЛА, ПРОЦЕДУРИ С МАСЛА ЗА КОСА, ПОРЬОЗНОСТ НА КОСАТА – ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

МАСЛА, ПРОЦЕДУРИ С МАСЛА ЗА КОСА, ПОРЬОЗНОСТ НА КОСАТА - ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Грижите ли се за косата си и обръщате ли голямо внимание на поддържането й?

Използвате ли балсами и маски за коса редовно, но косата Ви не става по-здрава? Имате ли чувството, че продуктите причиняват повече вреда, отколкото полза?

Често се случва неправилно подбраната козметика или да утежни косата или да доведе до накъдряне. Само някои продукти ще се погрижат по подходящ начин за краищата на косата – най-крехката част от нашите кичури. Освен това, неподходящите шампоани могат да нарушат баланса на скалпа. Вследствие на това той става прекомерно сух или започва да се произвежда излишен себум, пърхот, да се появяват сърбежи и алергии. Това е често срещан проблем, дължащ се на факта, че продуктите съдържат синтетични съставки, които не взаимодействат с липидите по кожата.

1. ЗАЩО МАСЛА?

Естествените масла са лек за косата и скалпа. Те са нежни за скалпа, като в същото време осигуряват регенериращи и подхранващи свойства. Те се получават от растения, плодове или семена. Естествените масла не са нещо ново – жените ги използват в грижата за косата от векове. Наскоро маслата започнаха да се появяват в салоните на фризьорите и по рафтовете на аптеките. Уникалните им способности са оценени от козметичните компании, които доброволно произвеждат и пускат на пазара продукти за грижа за косата на базата на естествени масла.

2. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МАСЛА?

С използването на естествени масла, можете да направите така наречената процедура с масло за коса. Дадено масло, според Вашите предпочитания, трябва да се нанася върху косата и след известно време да се отмива. Тази процедура е много лесна и удобна. Нещо повече, поради разнообразието от методи е и процес, който може да бъде приспособен към Вашите предпочитания, нужди или начин на живот, който водите. Ако например през седмицата нямате време за разкрасяваща процедура, можете просто да нанасяте масло върху суха коса сутрин преди да излезнете от дома си.

3. КАКВИ СА МЕТОДИТЕ ПРИ ПРОЦЕДУРА С МАСЛА ЗА КОСА?

Процедурата може да бъде направена по много различни начини. Ето защо, маниаците на косата и на маслата постоянно създават нови методи и графици, подходящо персонализирани според техните лични нужди. По-долу представяме най-популярните и най-ефективни начини за процедура с масло за коса.

Процедура през нощта – маслото трябва да се нанесе върху косата (суха или леко навлажнена с вода или билки) и да се остави за една нощ. На сутринта просто го измийте с лек шампоан. Нещо повече, когато използвате този метод, не ограничавайте процедурата само до косата, а включвайте и скалпа. Направете масаж за няколко минути, за да стимулирате кръвообращението и да „принудите” космените фоликули да работят. Въпреки това, ако по някакви причини имате съмнения дали да приложите масло върху скалпа, може да опитате…

…процедура за няколко часа. Прави се по същия начин, както предишната (масло, суха или влажна коса, скалп, масаж…), само продължителността варира. За първи път можете да нанесете масло само за един час. Следващия път удължете процедурата до два часа. Тази едночасова процедура може да се извършва през деня, когато Ви е удобно. Все пак, ако все още е трудно да отделите толкова много време за грижа за косата, можете да опитате…

…процедура преди измиване. В този случай ще бъде достатъчно да я правите за 15 или 30 минути. Нанесете маслото върху сухата коса и го оставете за около 15 минути (максимум 30 минути), след това изплакнете косата. Уверете се, че сте избрали лек шампоан и нанесете балсам, съдържащ естествени съставки. Добре е да използвате това време, за да си направите маска за лице, маникюр, скраб, и т.н. Въпреки това, ако Вашият график е прекалено запълнен и имате малко време за бързо измиване на косата…

…комбинирайте маслото с балсам за коса, който използвате често. Само 2-3 капки масло са достатъчни, за да се смесят с обичайната доза на любимия Ви балсам. По този начин ще усилите ефектите на балсама за коса. Освен това е много важно продуктите за грижа за косата да съдържат само следи от синтетични вещества. Ако смятате, че фината Ви коса изисква малко по-силно подхранване, използвайте…

…масло върху мокра коса, след измиване. Ще подейства като балсам без отмиване. Не забравяйте, обаче, да не го прилагате върху скалпа, а само от средата на косата към краищата. Маслото ще абсорбира бързо във влажната коса. Ако искате да предпазите Вашите кичури през целия ден и да предотвратите увреждания причинени от стилизиране, нанесете маслата…

…върху суха коса преди стилизиране. Това ще защити Вашите кичури, ще подсили блясъка им и ще улесни стилизирането. За този тип процедура за коса се нуждаете само от малко количество масло (2-3 капки). Маслото под формата на серум може да се прилага по няколко пъти през деня – когато почувствате, че кичурите губят издръжливост и блясък.

4. КАК ДА ОТМИВАТЕ МАСЛА?

Съществува погрешно схващане, че щом естествените масла са мазни (в края на краищата те са масла), измиването им изисква много силни продукти. Ето защо много жени започват да използват силни, химизирани продукти за измиване на косата. Това е голяма грешка.

Маслата – като субстанции извлечени от природата – не приемат добре никакви химически, комедогенни вещества. Нещо повече, такава козметика, поради високото количество парабени и синтетични съставки, напълно унищожава използваните вече масла.

Маслата трябва да се отмиват с леки продукти, без изкуствени съставки, парабени, вещества като SLS, SLES. Може да бъде естествен, екологичен, органичен шампоан или продукт, специално предназначен за деца.

Ако маслото, което сте избрали, е доста плътно и се премахва трудно от косата – първо, намерете балсам за коса. Приложен директно върху маслото, той ще го емулгира и вследствие на това ще бъде по-лесно да се премахне с шампоан.

5. КАКВО ДА ИЗБЯГВАТЕ, КОГАТО ПРАВИТЕ ПРОЦЕДУРА?

Макар че процедурата с масла за коса е лесна, не забравяйте да не допускате няколко често срещани грешки. Например:

  • Не използвайте твърде голямо количество масло. За цялостна процедура, включително и скалпа, са достатъчни 5 мл масло – това е около една чаена лъжичка. По време на прилагането само върху краищата на косата се използват приблизително 2-3 капки.
  • При процедури с масла за коса използвайте само етествени масла, студено пресовани, нерафинирани масла. Маслата за готвене от кухнята или етеричните масла не са подходящи за такива процедури.
  • Отмивайте ги с лек шампоан, който няма синтетични съставки, парабени, детергенти, като SLS и SLES.

6. КАКВИ МАСЛА ДА ИЗБЕРЕТЕ?

На пазара има голямо разнообразие от масла, поради което много често се бъркаме и нямаме представа какво масло да си купим. Общото правило, когато става дума за избора на масло, гласи, че трябва да съответства на порьозността на косата.

Маслата са вещества, базирани на съдържанието на мастни киселини. Благодарение на тях те са толкова ценни за нас. Оказват огромно влияние върху процесите в клетките, подсилват ги и действат срещу стареенето. Освен това мастните киселини имат различен размер на частиците. Следователно, определен размер частици отговаря на определен тип коса. Нещо повече – мастните киселини имат разнообразна способност да проникват в косата. Можем да различим следните:

  • ПРОНИКВАЩИ МАСЛА – имат малки частици и са съставени основно от наситени мастни киселини. Такива масла са подходящи за коса с малка порьозност.
  • ПОЛУПРОНИКВАЩИ МАСЛА – имат среден размер частици и са съставени от мононенаситени мастни киселини омега-7 и омега-9. Те са подходящи за коса със средна порьозност.
  • НЕПРОНИКВАЩИ МАСЛА – имат големи частици и са съставени предимно от полиненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6. Те са подходящи за коса с голяма порьозност.

Ето защо, за да изберете най-доброто масло, първо трябва да проверите порьозността на косата.

7. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПОРЬОЗНОСТТА И КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ТОВА?

Разбира се, можете да го направите в професионалния кабинет на трихилога. Можете също така да използвате прост микроскоп (може би детето Ви има, или племенницата Ви, или братовчедка, и т.н. …) и да погледнете косата по-отблизо. Но можете да проведете и един лесен тест, който включва “потапяне” на косата в купа с вода.

Каква е целта на този тест?

Порьозността на косата се определя от състоянието на Вашите кутикули – най-външният слой на космите. Всички вещества (включително токсини, дим, цигарен дим) проникват през кутикулите до вътрешните части на косата. Колкото по-голяма е порьозността, толкова по-увредена е косата.

Колко плътни или отпуснати са кутикулите определя кои частици ще бъдат най-подходящи. Ето защо е толкова важно да знаем порьозността на косата си.

Връщайки се към “теста за плаване”: поставете един кичур в купа пълна с вода. Уверете се, че косата Ви е чиста, без нанесени продукти, силикони и т.н. Изчакайте около 5-10 минути и проверете колко дълбоко е потънала.

Ако косата Ви…

…все още плува на повърхността – имате коса с МАЛКА ПОРЬОЗНОСТ.

…потънала е наполовина в купата – имате коса със СРЕДНА ПОРЬОЗНОСТ.

…потънала е до дъното – имате коса с ГОЛЯМА ПОРЬОЗНОСТ.

Тези знания са изключително необходими, за да Ви помогнат да изберете най-доброто естествено масло за Вашата грижа за косата.

Следният списък категоризира определени масла за специфичен тип порьозност.

  • коса с малка порьозност – кокосово масло, масло от бабасу, палмово масло.
  • коса със средна порьозност – масло от макадамия, бадемово масло, фъстъчено масло, сусамово масло, масло от авокадо и арганово масло.
  • коса с голяма порьозност – масло от кимион, царевично масло, ленено масло, масло от пшеница, масло от гроздови семки.

Това е всичко.

Успех с процедурите!